Çocuklar İçin Ne Geçmiş Vardır Nede Gelecek

Çocuklar İçin Ne Geçmiş Vardır Nede Gelecek

Çocuklar bizlerin aksine geçmişte ya da gelecekte yaşamazlar. Şimdiki anın tadını çıkarabilme yeteneğiyle doğarlar. Farkındalık ustası çocuklar, daha sonra geleceği hayal etmeyi ve geçmişe bakmayı öğrenirler. Farkındalık alıştırmaları ile çocukların kendiliğinden sahip oldukları bu güçlerini koruyabilmelerini hedefliyoruz.

Farkındalık, yargılamadan, olup biteni reddetmeden, kendini gündelik hayatın hızına kaptırmadan şimdi olup bitenler üzerine düşünmeden şimdi de ve burada olmaktır. İçinde yaşadığımız her anın içinde sevgiyle var olmaktır. Dikkatimizin kalitesi içinde bulunduğumuz andaki en belirgin şeye dikkatimizi vermemizle gelişir ve derinleşir. Çocuklar dikkatli ve bilinçli bir şekilde anın içinde olma alıştırmalarını yaparken durmayı, nefes almayı, nefesin farkına varmayı öğrenirler. İhtiyaçlarının şimdiki zaman olduğunu hissederler. Duygularını bastırmak yerine hem kendi iç dünyalarını, hem de başkalarınınkini anlamaya başlarlar. Küçük yaşta öğrendikleri bu yetenekleri ömür boyu onlara eşlik eder. Farkındalık, çocukların sorunlarıyla, zihinlerindeki fırtınalarla, akıllarına gelen her şeyi yapmaya zorlayan içgüdüleriyle farklı bir şekilde başa çıkmalarına yardımcı olur. “Dalgaları” oldukları gibi görmeyi öğrenen çocuklar dikkatlerini tam olarak verebilir, düşünerek davranabilir, doğru kararlar alabilirler. Bazı durumları ortadan kaldırmaya uğraşmadan, bastırmadan yenilmiş hissetmeden o anların içindeyken bir an için durup duruma bakarak bu dalgalarla sörf yapmayı öğrenebilirler. Sorun aslında durumun kendisi değil ona tepki veriş biçimimizdir. Zor ve stresli bir andan farkındalığa geçme sürecindeki ilk ve en önemli adım, ani tepkileri askıya almak, nefesinize odaklanmak bilinçli bir şekilde nefes alıp vermektir.

Farkındalıkla birlikte eleştirel düşünceyi katmadan bir şeylere açık bir algıyla bakabilmeyi, merakla hemen üzerine düşünmeye başlamadan algılamayı, yorum yapmadan bakmayı öğreniriz. Ayrıca Farkındalık zihni bırakıp bedeni hissetmeyi öğretir. Çocuklara bedenin sinyallerini dinlemeyi öğretirken onlara bedenin sadece bizim niyetimize göre hareket eden bir şey olmadığını, bize dinlememiz gereken sinyaller gönderdiğini öğretiriz. Çocuklar böylece yorgun, enerjik, ya da tok olduklarını hissetmeyi öğrenirler. Ne hissettiklerini hemen düşünmek yerine, onu sadece hissetmenin, dikkate almanın ondan sonra bu hissettiğim şey hakkında ne yapmalıyım diye düşünmenin kendi yararlarına olduğunu öğrenirler. Bedenlerinin sınırlarını öğrenirler. Ruh hallerini olduğu gibi görmeyi, kişisel hava durumlarını takip etmeyi, yağmur yağarken güneş açsın diye tutturmamayı öğrenirler. Farkındalık sayesinde çocuklar “ben yağmur değilim ama şu an içimdeki hava yağmurlu, ben korkak değilim ama bazen içimde büyük bir korku oluyor” bakış açısını kazanırlar. Bazen bazı duygulara dayanmak zordur. Bunun nedeni çoğunlukla ona eşlik eden düşünce ve hareketlerdir. Duygu ne yaşadığımız hakkında bilgi verebilir ama bu bilgi her zaman gerçek olmayabilir. Çocukların bunu anlamasını sağlamak çok önemlidir. Duygularımızı bedenimizde hissedebilir, onların bizi sürüklemesine izin vermeden ya da bastırmadan dikkatimizi ona verebiliriz. Biz duygularımız değiliz onlara sahibiz. Çocuklar, üzüntüyü endişeyi, öfkeyi sevinci anlayışla karşılayabileceklerini fark ettiklerinde rahatlar ve kendi hava durumlarını kontrol etmeyi öğrenirler. Bazen de bir şeylerin oldukları halden farklı olmasını istediğimizde zihnimizde evirip evirmeye başlarız ve sorunlarımızı bu şekilde çözeceğimizi sanabiliriz. Ancak her düşüncemize inanmamak gerekir. Biz düşüncelerimiz değiliz. Örneğin başaramayacağım, yetersizim düşünceleri. Bu düşünceler başaramayacağımız ya da yeterli olmadığımız anlamına gelmez. Çocuklara düşüncelerin dünyasını öğrettiğimizde onlarla başa çıkmaları daha kolay hale gelir.

“Çocuklara farkındalık içinde yaşamayı öğretmek hayatları boyunca kullanabilecekleri en güzel hediyeyi vermektir.”

–Eline Sneil

Çocuklarla farkındalık çalışmaları yapmanıza rehberlik edebilecek kitaplar

Eline Sneil – Bir kurbağa Gibi Sessiz Sakin Ve Dikkatli

Azize Şahin&Sinan Canan- Kendimi Keşfediyorum

-Micheal chissick&Sarah Peacock -Kurbağa’nın Nefes Kesen Konuşması (Çocuklar ve kurbağalar kaygılarıyla, öfkeleriyle ve heyevanlarıyla başa çıkmak için nefeslerini nasıl kullanırlar?)